Overzicht Wandelingen
sint servaasbasiliek
| |
De basiliek die in de elfde en twaalfde eeuw boven het graf van Sint Servatius werd gebouwd, trok vanaf de bouw pelgrims van allerlei plui¬mage. Pastoor-deken van Baer was erop gebrand om de Sint Servaaskerk in het protestantse Nederland een centrum van katholie¬ke emancipatie in Maastricht te maken. Hij was ervan overtuigd dat hij daarvoor niet alleen kon steunen op een bovenlaag van de bevolking. Hij zag in dat hij ook de "massa" achter zich moest hebben. Hij gaf Louis Rutten dan ook zijn medewerking toen die hem in 1837 ruimte kwam vragen om daarin godsdienstlessen aan arbeidersjeugd te geven. Met drie kinderen startte deze "christelijke leering" in een portaal aan de Vrijthofkant.
Al gauw waren het er zoveel, dat er moest worden ver¬huisd naar een grotere en lichtere ruimte, die aan de kruisgang lag en die nu dienst doet als sacristie. |
Misschien dat het uitdelen van kleding en levensmiddelen de populariteit van de lessen vergrootte... De godsdienstlessen maakten Louis Rutten in ieder geval duidelijk dat hij deze vorming niet alleen aankon én dat hij deze kinderen niet alleen godsdienstig onderwijs moest aanbieden. Ook allerlei andere kennis was nodig om uit te groeien tot waardige mensen. Om de grote hoe¬veelheid kinderen dat aan te kunnen bieden en dat apostolaat te con¬tinueren, kon Rutten niet blijven steunen op goedwillende amateurs. Er moest voor dit probleem een oplossing worden gezocht. Hier werd dus in feite de Congregatie FIC geboren.
Een bronzen plaquette bij het noordportaal (links van het hoofdaltaar) herinnert aan dit eerste begin van het werk van Monseigneur Rutten.
Bron: Berichten van de Broeders van Maastricht, 2015 nr 4
|