Terug naar home actualiteit
Terug naar de actualiteit

Overzicht Wandelingen

   

sint aloysiusschool

De goede kwaliteit van het onderwijs door de Broeders FIC was al snel bekend in Maastricht, ook bij de gegoede burgerij. Pogingen van de gemeentelijke overheid en schoolinspectie om het schoolwerk van de broeders in diskrediet te brengen leden dan ook steevast schipbreuk. Maar die bekendheid bij welgestelden had ook een neveneffect: zij vroegen hetzelfde goede onderwijs voor hün kinderen. De broeders vonden dit een gerechtvaardigde vraag én zij zagen dat dit onderwijs schoolgeld binnen kon brengen. Een extra steuntje in de rug voor het werk onder de kansarme jeugd.

In 1854 werd voor de "betere kringen" het Externat Saint Louis aan de Capucijnenstraat opgericht. Die Franse naam was goed gekozen: in Maastricht spraken de welgestelden thuis Maastrichts en in hun contacten buitenshuis het liefst Frans. Zelfs in het begin van de twintigste eeuw bevond zich in Maastricht nog een internaat waar meisjes uit de plaatselijke jetset uitsluitend Frans mochten praten. Na het verlaten van het Capucijnenhofcomplex moest er ook voor deze school een nieuwe plek worden gezocht. In 1907 besloten de Broeders om aan de Brusselsestraat, naast het Beyartterrein, een nieuwe school te bouwen: de Sint Aloysiusschool. De populariteit van deze onderwijsinstelling blijkt uit het feit dat die op een gegeven ogenblik vier volledige scholen herbergde. In 1988 verliet de laatste broeder die aan deze school verbonden was het onderwijs.

De Sint Aloysiusschool geniet nog steeds een grote en goede naamsbekendheid. De fraaie poort aan de straat, met beeld van de heilige Aloysius van de hand van Sjef Eijmael, vermeldt "Kindcentrum Aloysius". Dat verzorgt de opvang van peuters, basisonderwijs en buitenschoolse opvang.