Overzicht Wandelingen
kerkhof broeders fic
Bij het juvenaat dat in 1909 aan de Tongerseweg in Maastricht werd geopend, was ook een stuk grond gereserveerd als waardige begraafplaats voor overleden broeders. Tot dan werden overledenen te rusten gelegd in verschillende kerkhoven, waaronder dat bij de kerk van Sint Pieter Boven. Om duidelijk te maken dat broeders door de dood heen blijven leven in de gemeenschap, werden ze allemaal samengebracht in de "eigen" FIC begraafplaats.
| | |
Ook de broeders die begraven waren bij het internaat in Amersfoort, werden na de sluiting daarvan overgebracht naar Maastricht. In andere plaatsen rusten overleden broeders FIC temidden van de gemeenschap die zij gediend hebben. Zij worden daar door medebroeders en anderen in herinnering en in ere gehouden.
Ook de beide stichters werden met veel respect en plechtig overgebracht naar een rustplaats temidden van hun broeders. Broeder Bernardus Hoecken rust er sinds 1953. Zijn graf is getooid met een monument dat in 1880 door de gemeente Maastricht werd geschonken. Monseigneur Louis Rutten werd in 1991 door een grote stoet broeders van het familiegraf op de Algemene Begraafplaats aan de Tongerseweg overgebracht naar de FIC-begraafplaats aan de Anjoulaan. Een modern monument siert zijn graf.
Het is voor de Broeders FIC een erezaak om hun overleden medebroeders op een goede en liefdevolle manier te blijven gedenken. Dat blijkt uit de goede verzorging van deze sfeervolle plek. Het is een plaats van voelbare rust en inkeer, van gedenken en herinneren. Van verbondenheid en gemeenschap, over de grens van de dood heen.
|