Terug naar home actualiteit
Terug naar de actualiteit

Overzicht Wandelingen

   

juvenaat, tongerseweg

Tussen 1907 en 1909 werd er in de onbebouwde ruimte tussen Maastricht en Wolder, boven aan de Tongerseweg, een groot en uiterst modern gebouw neegezet. Door zijn omvang, maar ook door de eigen stroomvoorziening, moet het overdag en 's avonds al van verre zichtbaar zijn geweest. Zelfs nu valt het ondanks de volgebouwde omgeving nog steeds op vanuit het Jekerdal en vanaf de Sint Pietersberg als beeldbepalend gebouw.
Dit bijzondere bouwwerk ging dienen als nieuwe huisvesting voor het juvenaat van de Broeders FIC. Dat had in het complex rond de Capucijnenhof sinds de ingebruikname van De Beyart wel voldoende ruimte, maar was zwaar verouderd.

Bijna zestig jaar - van 1909 tot augustus 1970 - kregen hier kandidaten voor de FIC hun eerste vakmatige en religieuze vorming. Vanaf het begin was er al een opleiding tot onderwijzer. In 1937 werd het gebouw uitgebreid met een vleugel voor het aanleren van technische beroepen.

Vanaf 1958 kwamen er ook externen aan de onderwijzersopleiding studeren en in 1965 startte er een HAVO-opleiding in het gebouw. Toen in 1970 de laatste FIC-kandidaten de Tongerseweg verlieten, was dat het begin van een heel nieuwe fase in de geschiedenis van het gebouw.
De onderwijzersopleiding verhuisde naar de Brusselseweg en het schoolgebeuren kwam in handen van leken. In 1994 verlieten de laatste broeders FIC het gebouw.

Op het ogenblik zijn er vrij concrete plannen om dit beeldbepalende gebouw te gaan gebruiken als campus voor voornamelijk buitenlandse studenten aan de Universiteit Maastricht.
Het blijft dus een plaats van studie en vorming.