Terug naar home actualiteit
Terug naar de actualiteit

Overzicht Wandelingen

Capucijnenhof



Na het aarzelend begin breidde de congregatie zich stilaan uit. Mede dank zij de relaties van monseigneur Rutten konden daarvoor stuk voor stuk steeds meer panden in de onmiddelijke omgeving van het huis "In de Rooden Leeuw" verworven worden: de huidige Capucijnenhof. Op de binnenplaats van dit complex werd een kapel gebouwd als religieus hart van de kloostergemeenschap en in de gebouwen om het plein vonden broeders, kandidaten, een basisschool en de eigen onderwijzersopleiding een plaats. Na zestig jaar was dit samenraapsel van gebouwen overvol en verouderd. De broeders vertrokken uit dit com¬plex.

In de zeventigerjaren van de vorige eeuw deed de Capucijnenhof weer van zich spreken doordat zich in de voormalige kapel de Stichting Jeugdwerk Kombi vestigde, die er onder andere instuiven en luidruchtige concerten organiseerde die beroemd (en berucht?) waren in de hele stad.

In 1998 was het geheel gerehabiliteerd door een grondige verbouwing en gedeeltelijke nieuwbouw. Capucijnenhof is nu een enclave van rust in het centrum van Maastricht waar het goed wonen is. ook in de kapel. De Broeders FIC kwamen er een jaar later weer terug. De communiteit "Rooden Leeuw" vestigde zich in het nieuwbouwgedeelte. Deze zes broeders hebben een goede band opgebouwd met de overige bewoners en prijzen de hartelijke sfeer die er in de Capucijnenhof heerst, de onderlinge aandacht en hulpbereidheid. In die zin is ook de geest van de stichters hier weer teruggekeerd.

Bron: Berichten van de Broeders van Maastricht, 2015, nr 4